Lajcak: Kostunica ima legitimno pravo da se izjasni o referendumu

Objavljeno: 06.02.2006, 11:25h

Licni izaslanik visokog predstavnika EU Miroslav Lajcak je rekao da srpski premijer Vojislav Kostunica ima legitimno pravo da se izjasnjava o pitanju vecine na referendumu u Crnoj Gori.
“To je legitimno pravo premijera Kostunice da se izjasni o tom pitanju. Ja se slazem sa tim da to pitanje ima odnos i reflektuje se i na Srbiju, jer se tice i sudbine Srbije i Crne Gore. Dalje izjavu ne bih komentarisao, jer je, kao sto sam rekao, to njegovo legitimno pravo”, kazao je Lajcak

Licni izaslanik visokog predstavnika EU Miroslav Lajcak je rekao da srpski premijer Vojislav Kostunica ima legitimno pravo da se izjasnjava o pitanju vecine na referendumu u Crnoj Gori.

“To je legitimno pravo premijera Kostunice da se izjasni o tom pitanju. Ja se slazem sa tim da to pitanje ima odnos i reflektuje se i na Srbiju, jer se tice i sudbine Srbije i Crne Gore. Dalje izjavu ne bih komentarisao, jer je, kao sto sam rekao, to njegovo legitimno pravo”, kazao je Lajcak u odgovoru na pitanje: “Kako komentarisete poziv srpskog premijera Kostunice, Evropskoj Uniji da jasno ukaze da odluku o crnogorskoj nezavisnosti treba da donese 50 odsto registrovanih biraca?”, koje mu je postavila podgoricka “Republika”.

Lajcak je, u intervjuu za taj podgoricki dnevnik, pojasnio svoj poziv Beogradu i Podgorici da stupe u dijalog bez prethodnog prejudiciranja ishoda referenduma i diskvalifikacije unutrasnjeg pregovarackog procesa.

“Pitanje crnogorskog referenduma je unutrasnje pitanje, odnosno unutar crnogorsko, ali ima veze i sa Srbijom i direktan uticaj na drzavnu zajednicu Srbija i Crna Gora. Znaci, ako govorim o potrebi dijaloga Crna Gora i Srbije onda govorim ono sto je i Kostunica rekao da se ta stvar odnosi i na Srbiju. Ne vidim korist da bilo ko salje javne komentare i poruke preko medija. Mislim da to nije nacin koji bi pomogao trazenju konsenzusa. Nama je potreban konsenzus, odnosno kompromis i dogovor i javne poruke nijesu put koji vodi ka tom cilju i ja necu u tome da ucestvujem”, kazao je Lajcak.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register