Djukanovic: Vecina izmedju 25 i 40 posto

Objavljeno: 26.12.2005, 19:54h

Premijer Crne Gore Milo Djukanovic izjavio je danas da bi vecinu za validnu referendumsku odluku trebalo traziti u rasponu od 25 do 40 posto biraca. On je, medjutim, kazao da vlada polazi od stava da je aktuelni crnogorski Zakon o referendumu dobro rjesenje i da ga sa pravnog stanovista ne bi trebalo mijenjati

Premijer Crne Gore Milo Djukanovic izjavio je danas da bi vecinu za validnu referendumsku odluku trebalo traziti u rasponu od 25 do 40 posto biraca. On je, medjutim, kazao da vlada polazi od stava da je aktuelni crnogorski Zakon o referendumu dobro rjesenje i da ga sa pravnog stanovista ne bi trebalo mijenjati. Zakon propisuje da je za uspejh referenduma potrebno da na njega izadje vise od 50 odsto upisanih biraca, a da se odluka u tom slucaju donosi vecinom glasova.

Crnogorski premijer je objasnio da vlada smatra da zbog istorijskog znacaja referenduma rjesenje za validnost referendumske odluke treba traziti u rasponu od 25 do 40 odsto od upisanih biraca, sto je u skladu sa medjunarodnom praksom. Nasuprot tome, crnogorska opozicija smatra da je za validnu referendumsku odluku potrebno da glasa 50 odsto upisanih biraca. Povodom zahtjeva opozicije da se referendumska odluka potvrdi u parlamentu dvotrecinskom vecinom, on je kazao da se u skladu sa crnogorskim Ustavom parlament samo upoznaje sa rezultatima referenduma.

Odgovarajuci na pitanje da li ce dozvoliti kontrolu tajnih sluzbi u Crnoj Gori tokom referendumskog procesa sto je zahtjev opozicije, Djukanovic je saopstio da je otvoren za saradnju i sve oblike kontrole da bi se referendum sproveo po demokratskim standardima.

Djukanovic je saopstio da Crna Gora kao samostalna drzava moze da finansira samostalno organizovanje vojske i diplomatske sluzbe. Prema saopstenoj analizi u 2006. godini Crnoj Gori ce biti potrebno oko 44 miliona eura, sto je nesto nize nego u ovoj godini. Prema sadasnjoj projekciji Crna Gora bi trebalo da ima mrezu od 26 ambasada, sedam misija i cetiri konzulata.

On je na redovnoj konferenciji za novinare ponovio da ce referendum o drzavno-pravnom statusu biti organizovan u aprilu 2006. godine i izrazio uvjerenje da ce se sa opozicijom ostvariti dijalog o referendumskim uslovima.

Beta

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register