Medenica trazi ponistavanje presude o izbornom pravu drzavljana Srbije

by | dec 1, 2005 | Novosti | 0 comments

Vrhovni drzavni tuzilac Crne Gore Vesna Medenica podnijela je Vrhovnom sudu zahtjev za vanredno preispitivanje sudskih odluka kojima je, na osnovu clana 7 Ustavne povelje SiCG, uskraceno biracko pravo drzavljanima Srbije iako imaju prebivaliste u Crnoj Gori duze od dvije godine, pisu “Vijesti”, navodeci da je Medenica to uradila prije vise od mjesec dana, a da Vrhovni sud, prema nezvanicnim informacijama, o tome jos nije odlucio.

Odluke Vrhovnog i Upravnog suda iz aprila 2004. i maja 2005. opozicija je koristila kao argument za zalaganje da se na referendumu pravo glasa da i drzavljanima Crne Gore koji zive u Srbiji, podsjecaju “Vijesti”.

Ovim odlukama je odbijen zahtjev nekoliko drzavljana Srbije da glasaju na lokalnim izborima u Budvi i Herceg Novom. One su zasnovane na tumacenju clana 7. Ustavne povelje da drzavljani Crne Gore imaju pravo glasa samo u Crnoj Gori, a drzavljani Srbije samo u Srbiji.

Prema clanu 7 Ustavne povelje, drzavljani jedne drzave clanice imaju sva prava u drugoj kao i njeni drzavljani, osim izbornog prava.

0 Comments

Submit a Comment