Danas sjednica Odbora za ustavna pitanja

Objavljeno: 07.03.2005, 11:56h

Odbor za ustavna pitanja Skupstine Crne Gore razmatarace danas dokumenta Savjeta za ustavna pitanja o varijantama ustavnih promjena i uskladjivanja sa Ustavnom poveljom, oblicima novog ustavnog akta i postupku njegovog donosenja. Na osnovu misljenja Savjeta, Odbor za ustavna pitanja treba da pocne ustavnu rekonstrukciju

Odbor za ustavna pitanja Skupstine Crne Gore razmatarace danas dokumenta Savjeta za ustavna pitanja o varijantama ustavnih promjena i uskladjivanja sa Ustavnom poveljom, oblicima novog ustavnog akta i postupku njegovog donosenja. Vecina clanova Savjeta ocijenila su da treba donijeti novi Ustav Crne Gore. U nalazu Savjeta o modelu ustavne rekonstrukcije, pored ovog vecinskog misljenja, pominju se i drugi modeli, poput amandmanske izmjene postojeceg Ustava.

Skupstinski Odbor za ustavna pitanja, kako je ranije najavljeno, na osnovu misljenja Savjeta, treba da pocne ustavnu rekonstrukciju.

Ustavnom poveljom obaveza uskladjivanja ustava clanica sa tim dokumentom trebalo je da bude zavrsena u avgustu 2003. godine.

Prema stavu Venecijanske komisije, Crna Gora treba da pocne ustavne promjene i sporna pitanja ostavi za kraj postupka, a ukoliko ni tada nije moguc politicki dogovor dokument treba ponuditi gradjanima da se o njemu izjasne na referendumu.

Predstavnici vladajuce crnogorske kolicije ocijenili su da se ustavne promjene mogu izglasati nadpolovicnom vecinom, dok opozicija smatra da je neophodna dvotrecinska vecina u crnogorskom parlamentu.

Mina

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register