Terapija sopingom

by | aug 15, 2004 | Svaštara | 0 comments

Priznajte: cim ste pogledale naslov, vec ste zakljucile da vam se tekst dopada! Pitate se kom to ljekaru treba da odete, pa da vam prepise ovu terapiju

Priznajte: cim ste pogledale naslov, vec ste zakljucile da vam se tekst dopada! Pitate se kom to lekaru treba da odete, pa da vam prepise ovu terapiju – i da onda svom dragom mozete da kazete da ne troskarite, nego da samo pratite lekarska uputstva. Salu na stranu, terapija sopingom zaista postoji – i nije vam neophodno visecasovno cekanje ispred lekarske ordinacije da biste dobile uput i recept, jer terapiju sporovodite same. O cemu se radi?

Neki americki psiholozi dosli su do zakljucka da umereni soping (u prevodu, onaj koji vam nece preterano opteretiti budzet) moze zaista blagotvorno da deluje. Setanje po prodavnicama i “merkanje” onog sto biste mogli da kupite skrenuce vam paznju sa problema svakodnevice i nakratko vas opustiti, a takav predah moze biti zaista blagotvoran (pa, svima nam je nekad potrebno da se opustimo, zar ne?). Zapravo, vec na poslu, kad primetite da ste nervozne, mozete se opustiti zamisljajuci sta cete da kupite. Najbolje je da u tom zamisljanju najcesce budete realne, naime, da ne zamisljate cesto stvari koje sebi jednostavno ne mozete da priustite.

Sigurno ste i same svesne koliko se lepo osecate kad sebi kupite nesto, makar to bila i sitnica. To nije slucajno, jer soping predstavlja visestruko korisnu terapiju: protiv stresa, dosade, besa i napetosti posle svadje na poslu… Pored toga, soping vas moze nauciti prilagodljivosti – recimo, za odredjenu priliku zelite bas takvu-i-takvu haljinu i nikako vam ne uspeva da je nadjete, a onda vidite neku jeftinu, ali vrlo lepu bluzicu, koja odlicno ide sa suknjom koju vec imate – i budete prava zvezda dogadjaja na koji odete. Ako ste, recimo, previse impulsivna osoba, to mozete nauciti da kontrolisete bas tako sto cete kontrolisati svoje ponasanje u sopingu – recimo, tako sto cete paziti da se ne zaletite i ne kupite mnogo slatke cipelice koje nemate sa cim da uskladite.

Naravno da u ovoj terapiji, kao i u svakoj drugoj, postoji mogucnost da se pretera – u ovom slucaju, to ce vam “ojaditi” budzet. Ipak, neka vas to ne uplasi: prihvatite nepreterivanje kao jos jedan izazov – i uzivajte u terapiji!

KRSTARICA

0 Comments

Submit a Comment