vijesti

analize & intervjui

drugi pišu
afere
polemika
huškanje
istraživanja
mladi
zanimljivosti
scribo ergo sum
info servis

 linkovi

oglasi

 

 

 

           20.5.2004.

 23:07  

Davinic: Krga ostaje do penzije

Ministar odbrane SiCG Prvoslav Davinic izjavio je da general pukovnik Branko Krga ostaje nacelnik Generalstaba Vojske SiCG i da nema govora o njegovoj smjeni, prenijele su beogradske “Vecernje novosti”. “Ne vidim problem sa statusom genarala Krge. Sa njim kontaktiram i dva puta dnevno i on sigurno ostaje na tom mestu do odlaska u penziju. A sto se tice nacelnika Vojno bezbednosne agencije pukovnika Momira Stojanovica, razmotricemo i njegov slucaj, ali odluku cemo doneti prema potrebama,a ne na osnovu spekulacija”, kazao je Davinic.

Podgoricke “Vijesti” su juce objavile da Krga odlazi sa mjesta nacelnika Generalstaba i da ce ga zamijeniti neki crnogorski kadar.


 22:40  

Odrzane trece po redu demonstracije crnogorske opozicije

Predsjednik Socijalisticke narodne partije Predrag Bulatovic optuzio je veceras crnogorskog premijera Mila Djukanovica da sukobljava Crnu Goru sa Evropskom unijom i da zeli da je izoluje, pozivajuci se, pri tom, na tromjesecni izvjestaj Savjeta Evrope. Kako je prenio Radio Crne Gore, Bulatovic je na vecerasnjem, trecem po redu, protestu opozicije u Podgorici, naveo da je u tom izvjestaju za Crnu Goru navedeno da je “oaza organizovanog kriminala, da kroz Crnu Goru idu putevi kriminala”.

Politicki lider Liberalnog saveza Miodrag Zivkovic je veceras pozvao gradjane Crne Gore da prevazidju podjelu na Crnogorce i Srbe kako bi mogli da mijenjaju Crnu Goru. “Svi moramo shvatiti da su nas stalno dijelili, prokleto dijelili na Crnogorce i na Srbe, a stvarnost nas je podijelila samo na jedno a to je: na one koji nista nemaju i one koji ne znaju sto sve imaju”.

Prema procjeni izvjestaca Radija Crne Gore, na Trgu Republike u Podgorici okupilo se veceras oko cetiri hiljade pristalica opozicije. Okupljanju je prethodila protestna setnja od Pravnog fakulteta do centra grada.


 22:14  

Galjak: Podrzavamo SiCG jer je ona veoma vazna za EU

Portparol visokog predstavnika Evropske unije Kristina Gajak ocijenila je da su “besmisleni” i netacni izvjestaji pojedinih medija u Srbiji i Crnoj Gori da EU “odustaje od podrske drzavnoj zajednici”, prenijeka je Beta. U izjavi beogradskoj televiziji BK, ona je naglasila da put u Evropu Srbiju i Crnu Goru vodi iskljucivo kroz drzavnu zajednicu i da su evropski zvanicnici jedinstveni u stavu da je ona veoma vazna za EU. “I ne samo to, EU duboko vjeruje u drzavnu zajednicu i zbog toga nece razmatrati pojedinacna prikljucenja Evropskoj uniji. Brisel je u potpunosti opredijeljen da podrzi rukovodstvo drzavne zajednice kako bi se osigurao proces integracije”, rekla je Galjak.


 21:51  

Utvrdjen predlog rebalanska budzeta 

Drzavni budzet Crne Gore za ovu godinu bice umanjen 1,6 miliona eura prema predlogu rebalansa koji je danas utvrdila Vlada Crne Gore. Na ovaj potez Vlada se odlucila zbog zbog planiranog snizenja poreza i doprinosa na zarade.


 21:33  

Vlada povecala akcize na uvozne i licencne cigarete

Vlada Crne Gore povecala je danas proporcionalne akcize na uvozne i licencne cigarete sa 40 na 50 odsto, a za one u grupi B, kakvi su domaci “Lovcen” i “Klasik” sa 20 na 25 odsto nabavne cijene. Vlada je odlucila da ne mijenja visina specificne akcize na cigarete. Povecanjem akciza Vlada planira da obezbijedi dodatnih 60 hiljada eura mjesecno.


 21:02  

Djeljosaj: Americka podrska regionalizaciji Crne Gore

Predstavnici nevladine organizacije “Unitas” iz Tuzi kod Podgorice saopstili su danas da je na nedavnoj Vasingtonskoj konferenciji usvojena Platforma o regionalizaciji teritorija u Crnoj Gori na kojima Albanci cine vecinu stanovnistva. Nik Djeljosaj iz “Unitasa”je agenciji Beta kazao da bi, na osnovu vasingtonske Platforme, region bio sastavljen od tri podregiona, Plava, Ulcinja i Tuzi, a i njime bi rukovodila albanska administrativna vlast.

Peticijom koju je pocetkom godine, u organizaciji “Unitasa”, potpisalo 3.500 Albanaca, predlagalo se da Plav, Tuzi i Ulcinj budu albanski regioni, sto su ovdasnje politicke partije odbacile. “Nasu platformu prihvatila je grupa od 28 kongresmena koji ce raditi u pravcu njenog usvajanja. Oni ce je ubrzo predstaviti Kongresu i traziti da se dalja finansijska pomoc Crnoj Gori uslovi usvajanjem ovog projekta u Podgorici”, rekao je Djeljosaj.


 20:37  

Na pijacama u Podgorici i Niksicu otkrivena svinjska kuga

Republicki sektor za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopstio je danas da je tokom aprila ove godine otkrivena kuga svinja na pijacama u Niksicu i Podgorici. Samostalni savjetnik za epizoontologiju u Ministarstvu Suncica Boljevic je, tim povodom, uputila apel gradjanima “da prilikom kupovine svinja na stocnim pijacama, koje dolaze iz susjdne Srbije, povedu vise racuna o pratecoj dokumentaciji i obavezi da se jave veterinarima u mjestima gdje ih kupuju, kako ne bi doslo do epidemije”.


 15:24  

Za Zeljezaru ni cent

Britanska kompanija “Midlend Resorsis” nije ponudila ni euro za kupovinu 57,98 odsto akcija niksicke Zeljezare, saopstio je clan Savjeta za privatizaciju Branko Vujovic. Kako prenosi agencija Mina Biznis, Vujovic je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da su pregovori sa “Midlendom” pri kraju, kao i da ce Crna Gora preuzeti dugove Zeljezare, koji iznose vise od 60 miliona eura.

Tenderska komisija Vladinog Savjeta za privatizaciju predlozila je prije dvije sedmice clanovima tog tijela da prihvate ponudu britanske kompanije, ali predstavnici kupca i prodavca nijesu zeljeli da saopste koliko je novca ponudjeno. Prema ranijim nezvanicnim informacijama, “Midlend” je za Zeljezaru ponudio jedan euro.


 15:01  

“Montenegroerlajnz” i “Jat ervejz” potpisali ugovor o saradnji

“Montenegroerlajnz” i “Jat ervejz” zakljucili su danas na Svetom Stefanu ugovor o saradnji koji podrazumijeva medjusobno prihvatanje dokumenata, uskladjivanje reda letjenja i zajednicko koriscenje kapaciteta. Generalni direktor “Jata ervejza” Aleksandar Milutinovic je kazao da je cilj ugovora profit i interes aviokompanija.

Milutinovic je najavio da ce sjutra slican ugovor u Podgorici biti potpisan sa javnim preduzecem “Aerodromi Crne Gore”. “Krajem ove, a najkasnije sledece sedmice Jat ce ponovo imati prostorije na podgorickom aerodromu”, rekao je Milutinovic i dodao da ce srpska aviokompanija nastaviti da trazi od crnogorske vlade da joj plati dug od 2,5 miliona eura.


 14:40  

CNP otvara “Sterijino pozorje” 

Pozorisni festival “Sterijino pozorje”, 49-ti po redu, otvorice ove godine predstava “Lazni car” Mirka Kovaca, u reziji Branislava Micunovica i izvodjenju Crnogorskog narodnog pozorista. Festival ce trajati od od 26. maja do 4. juna.


 14:16  

Putin odlikovao predsjednika SO Podgorica Miomira Mugosu

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin dodijelio je predsjedniku Skupstine opstine  Podgorica Miomiru Mugosi "Medalju Puskina", za doprinos razvoju rusko-crnogorskih veza u oblasti kulture, saopsteno je danas u Podgorici. Generalni konzul Rusije u Podgorici Jurij Bickov uputio je tim povodom srdacne cestitke Mugosi, uz zelju za dalji uspjesan razvoj biletaralnih odnosa, kaze se u saopstenju.


 13:53  

Dinkic: Cisti odnosi sa Crnom Gorom vode Srbiju u Evropi

Mladjan Dinkic, ministar finansija u Vladi Srbije rekao je danas  da ce u narednih godinu dana biti rijesen konacni status drzavne zajednice SiCG. “Mozemo da se zavaravamo, ali sve dok Srbija ne bude imala potpuno ciste odnose sa Crnom Gorom, bilo u funkcionalnoj drzavnoj zajednici ili kao dve odvojene drzave, nece se bitno pribliziti EU. Mozemo u Srbiji napraviti i ekonomsko cudo, ali nas to nece pribliziti EU zbog neresenih institucionalnih problema sa Crnom Gorom. Tek kada se to pitanje resi krenuce brzi proces integracije u EU”, rekao je Dinkic u intervjuu za beogradski “Danas”. “Sve do tada ce biti politicke fraze i medjusobna prepucavanja, jednom recju bespotrebno gubljenje i energije i vremena”, dodao je Dinkic.


 13:27  

Djukanovic: Crna Gora nije krijumcarila vec prezivljavala

Crna Gora nije krijumcarila cigarete u Zapadnu Evropu, vec je postupala moralno i zakonito i radila posao koji joj je obezbijedio da prezivi vrijeme rigoroznih sankcija medjunarodne zajednice, izjavio je crnogorski premijer Milo Djukanovic u intervjuu Televiziji Slovenije. “Zaista smatramo da nije rijec o nikakvom krijumcarenju. Prije ili kasnije ce se morati saslusati argumenti Crne Gore, u koje apsolutno vjerujem”, rekao je Djukanovic.

Kako prenosi RTCG, Djukanovic je nazvao “obicnom besmislicom” optuzbe Suda u Bariju da je partner firme “Montenegro Tobaco Transita”, koja je vodila ilegalan posao i da sa partnerima u “Arab banci” na Kipru ima oko 500 miliona eura. Djukanovic je ponovio da je rijec o obicnim spekulacijama, tendeciozno politicki artikulisanim, sa namjerom da nanesu stetu njemu i politickom projektu koji zastupa. Na pitanje da li to znaci da je proces politicki motivisan, Djukanovic je odgovorio potvrdno “pod uslovom da nije rijec o nesporazumu, a sve vise sumnja da nije rijec o nesporazumu, jer bi se vec neko pozabavio time da otkloni nesporazum”.

Istrazni sudija u Bariju Djuzepe Selzi, koji vec godinama istrazuje sverc cigareta izmedju Crne Gore i Italije, upisao je u registar osumnjicenih osoba i ime crnogorskog premijera, a sudija iz Napulja Ana di Mauro, proslog ljeta odbila je zahtjev tamosnjeg tuzilastva da se pokrene postupak protiv Djukanovica uz obrazlozenje da on, kao drzavnik, ima imunitet.


 13:04  

LSCG: Niti cemo im platiti, niti su nas uplasili

Liberalni savez nece platiti Opstini Podgorica 3,6 hiljada eura za koriscenje centralnog gradskog trga, gdje su 4. i 11. maja odrzana dva opoziciona mitinga, rekao je izvrsni direktor LSCG Ivan Perisic agenciji Beta. “Niti cemo im platiti, niti su nas uplasili. Mi cemo se tu i dalje okupljati”, rekao je Perisic i dodao da ne postoji odluka gradske vlasti o tome gdje se protesti u podgorici mogu odrzavati.


 12:42  

Djukanovic, Krivokapic i Dinosa u Svajcarskoj

Predsjednik crnogorske Skupstine Ranko Krivokapic, premijer Milo Djukanovic i predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinosa predstavljace Crnu Goru na Medjunarodnoj konferenciji “Albanci i njihovi susjedi” koja ce se 21. i 22. maja odrzati u Lucernu u Svajcarskoj. Dvodnevna konferencija, koja ce okupiti brojne licnosti iz Evrope, SAD i Zapadnog Balkana, a na kojoj ce se razgovarati o polozaju Albanaca, organizuje se pod pokroviteljstvom Projekta za etnicke odnose. Predsjednik DUA Ferhat Dinosa kazao je agenciji Mina da ce on govoriti na konferenciji i saopstio da je najavljeno i ucesce albanskih lidera iz Tirane, Pristine, Skoplja i Preseva.


 12:19  

Draskovic: Bio bih zabrunut kad bi me podrzavale SRS i SPS

“Necu doci na zasedanje Skupstine SiCG 27. marta na kome ce se, na inicijativu radikala, raspravljati o mojoj smeni”, izjavio je za novosadski “Dnevnik” ministar spoljnih poslova SiCG Vuk Draskovic. “Ne poklanjam nikakvu paznju inicijativi SRS i SPS i bio bih zabrinut kada bi oni podrzavali ono sto radim”, objasnio je Draskovic. On je najavio da ce na prvoj sjednici Savjeta ministara SiCG biti formiran Nacionalni savjet za saradnju sa Haskim tribunalom i bio izricit u stavu da nece predsjedavati tim tijelom.


 11:57  

U srednjim skolama mjesta za 10.239 osnovaca

U 47 srednjih skola u Crnoj Gori bice mjesta za 10.239 svrsenih osnovaca, dok ce svrsenih osnovaca biti samo 9.017, pise “Pobjeda”, informistuci o planu upisa u prvi razred srednjih skola za narednu skolsku godinu, koje je pripremilo Ministarstvo prosvjete i nauke. Konkurs za upis bice objavljen u ponedjeljak, 24. maja u listu “Prosvjetni rad”.


 11:35  

RM prodaje dvije raketne fregate i dvije podmornice

Ratna mornarica Vojske SiCG ce uskoro ponuditi kupcima dvije raketne fregate i dvije male diverzantske podmornice, najavio je nacelnik Uprave za javne nabavke Ministarstva odbrane, pukovnik Nebojsa Sandic. Rijec je o raketnim fregatama 31 i 32 sovjetskog tipa “Koni” koje su za Ratnu mornaricu JNA izgradjene 1980. i 1982. godine u ukrajinskom brodogradilistu Zelenodolsk, kao i dzepnim podmornicama P-911 i P-912 tipa “Tisa” koje su sredinom osamdesetih izgradjene u splitskom brodogradilistu, pisu “Vijesti”. List podsjeca da je RM ranije prodala Egiptu pet starih raketnih camaca.


 11:13  

Prijem kod Djukanovica ili provaljuju u magacin

Ukoliko ih do sjutra ne primi premijer Milo Djukanovic, petnaestak radnika iz fabrike horizontalnih zamrzivaca u cetinjskom “Obodu” obice magacin u kojem se nalazi oko 900 proizvoda i prodati ih, kako bi namirili sest zaostalih plata. Kako pisu “Vijesti”, radnici koji strajkuju skoro mjesec dana juce su porucili da su ih, nakon 26 dana strajka, obmanuli svi sa kojima su razgovarali, te da zbog toga, kao posljednju slamku spasa traze prijem, nadajuci se da ih nece i Djukanovic prevariti.


 10:54  

Danilovic: Ocekujemo i radnike

Crnogorska opozicija organizovace veceras u 20 sati miting na podgorickom Trgu Republike, kako bi izdejstvovala vanredne parlamentarne izbore. Socijalisticka narodna partija, Liberalni savez, Srpska narodna stranka, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka pozvale su gradjane da se pola sata ranije okupe ispred Pravnog fakulteta, odakle je do Trga predvidjena protestna setnja pod sloganom “Mi ne ljubimo lance”.

“Ocekujemo da, zbog ekonomske i socijalne bijede, dodju na Trg svi obespravljeni, da nam se pridruze i radnici, ali necemo slati poziv njihovim sindikalnim udruzenjima”, kazao je Goran Danilovic, potpredsjednik SNS, koja ce ovoga puta biti organizator mitinga. “Nijesmo ni prosli put pozivali sindikalne rukovodioce, kako se ne bi desilo da dio njih pokaze svoju pripadnost Milu Djukanovicu i saopsti da ih ne interesuje politicki protest, nego, navodno hoce da se sami bore za bolji zivot”, kazao je Danilovic.

Crnogorska opozicija je razmatrala mogucnost da se ovakvi protesti organizuju i u drugim gradovima Crne Gore. Protesti su poceli 5. maja, povodom sudjenja lideru LSCG Miodragu Zivkovicu, po privatnoj tuzbi Mila Djukanovica.


 10:37  

Nastavnice se tukle pred djacima zbog politike?

Dvije nastavnice Osnovne skole “Vuk Karadzic” u Beranama juce su se potukle pred ucenicima VI/4 razreda, a u pozadini bi, kako pisu “Vijesti”, pozivajuci se na svjedocenje dijela aktera, mogli biti i politicki razlozi. Uprava skole je saopstila da se dogadjaj odigrao na ovaj nacin: Dok je Danijela Malisic, profesor njemackog jezika, drzala nastavu, u ucionicu je usla Milica Premovic, razredni starjesina VI/4. Kraca prepirka i razmjena uvreda, ubrzo je prerasla u pravu tucu u kojoj je Premovic izvukla deblji kraj, jer je nastavnica njemackog uspjela da je izbaci iz ucionice.


 10:21  

Bralic vec saslusan, Pavlicic uskoro

Crnogorska policija obavila je juce informativni razgovor sa direktorom Fonda zdravstva Ramom Bralicem, a uskoro ce biti saslusan i ministar zdravlja u crnogorskoj vladi dr Miodrag Pavlicic, u vezi sa dva sumnjiva ugovora o savjetodavnim uslugama vrijedna 105.000 eura koje je Ministarstvo zdravlja potpisalo sa arhitektom Milovanom Draskovicem iz Zeneve, bez prethodno sprovedenog tendera, pisu “Vijesti”, pozivajuci se na neimenovani izvor u MUP. List pise da policija vec nekoliko dana detaljno kontrolise poslovanje Fonda zdravstva i Ministarstva zdravlja. Uprava kriminalisticke policije nastavice kontrolui narednih dana. U policiji je “Vijestima” saopsteno da ce Pavlicic biti saslusan odmah nakon povratka sa sluzbenog puta iz Zeneve.


 10:09  

Zoran Zivkovic upro prstom na Tijanica

Zoran Zivkovic, bivsi predsjednik Vlade Srbije, smatra da je novinar Aleksandar Tijanic autor saopstenja izbornog staba predsjednickog kandidata Dragana Marsicanina, u koje su on i sadasnji predsjednik Demokratske stranke i njen predsjednicki kandidat Boris Tadic pozvani da kazu ko je ubio Zorana Dindjica. “Siguran sam da ce citaoci prepoznati o kome se radi. Samo sto je taj tekst, napisan za Kostunicu, gori i od onih kada je Tijanic pisao za Milosevica”, kazao je Zivkovic u intervjuu za “Vecernje novosti”. Citav intervju..


 09:50  

Komunalci naplacuju opoziciji koriscenje trga

Komunalno preduzece u Podgorici trazice od organizatora danasnjeg protesta opozicije na glavnom gradskom trgu, Srpskoj narodnoj stranci, da plati nadoknadu za koriscenje tog prostora. Direktor Komunalnog preduzeca Vladan Vucelic kazao je juce novinarima da je Liberalnom savezu, organizatoru dva prethodna mitinga opozicije, vec ispostavljeni racuni od 3.600 eura.

Predsjednik SO Podgorica Miomir Mugosa najavio je da se priprema odluka o novom prostoru za organizaciju mininga u Podgorici. On je naveo da se razmislja o nekoliko lokacija.

ARHIVA VIJESTI 

Akcioni plan harmonizacije ekonomskih sistema Srbije i Crne Gore sa pratecim dokumentima

Ustavna povelja

Zakon o sprovodjenju Ustavne povelje

 Povelja o ljudskim i manjinskim pravima i gradjanskim slobodama 

Protokol o privremenom rezimu na Prevlaci

 

Copyright 2003. Design&webmastering: Lexus

Free Hit Counter