vijesti

analize & intervjui

drugi pišu
afere
polemika
huškanje
istraživanja
mladi
zanimljivosti
scribo ergo sum
info servis

 linkovi

oglasi

 

 

 

           09.3.2004.

 22:31   

U Luci Bar poceo strajk istovarivaca robe

U Luci Bar je danas prekinut istovar robe sa brodova jer je svih 180 radnika, koji rade taj posao, otpocelo strajk. Oni su jutros obustavili istovar jer su nezadovoljni kasnjenjem januarskih plata, a kako je agenciji Beta receno na istovar u barskoj luci trenutno cekaju tri broda. Sindikat Luke Bar ranije je od crnogorskog premijera Mila Djukanovica zatrazio da drzava uplati Luci dug od skoro 1,7 miliona eura. U Luci Bar ukupno radi 1.600 radnika.


 22:06
  

Ranjeni clan Djindjicevog obezbjedjenja zabrinut za vlastitu bezbjednost 

Pripadnik obezbjedjenja ubijenog premijera Srbije Zorana Djindjica, koji bi kao svedok trebalo da se pojavi pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal, izjavio je veceras TV B92 da je zabrinut za licnu bezbjednost i bezbjednost svoje porodice. Veruovic je, povodom potvrde da je i ubijeni Kujo Krijestorac trebalo da svjedoci na sudjenju za ubistvo Djindjica, rekao da mu za sada niko nije nudio nikakvu zastitu i da nije zasticen. “Mislim da i ostali svedoci imaju razloga da budu zabrinuti”, rekao je Veruovic, koji je 12. marta prosle godine ranjen kad je Djindjic ubijen ispred zgrade Vlade Srbije.


 21:33
  

Predsjednistvo DPS bez konkretnih odluka o sastavu Savjeta ministara 

Predsjednistvo Demokratske partije socijalista nije veceras raspravljalo o konkretnim rjesenjima za sastav Savjeta ministara, saopstio je portparol te partije Predrag Sekulic, navodeci da se konkretan dogovor dvije vlade moze ocekivati tokom iduce nedjelje. Sekulic je nakon sjednice kazao da ostaje da se vidi da li ce nova srpska vlada i njen premijer “insistirati i dalje” na kompromisnoj varijanti po kojoj Srbiji pripadaju resori odbrane i spoljnih poslova ili “na striktnom postovanju” Beogradskog sporazuma i Ustavne povelje.  

Sto se tice predstojecih lokalnih izbora u Tivtu i Herceg Novom, portparol DPS je kazao da je ta partija otvorena za koaliciju, “sa Socijaldemokratskom partijom i Gradjanskom partijom”.


 21:12
  

Hamovic iznenadjen, prva svjedocenja nepovoljna po njega

Vuk Hamovic, suvlasnik i direktor kompanije EFT iznenadjen je osnivanjem anketnog odbora Skupstine Srbije koji treba da ispita poslovanje Elektroprivrede Srbije sa njegovom kompanijom i povjeravanje uloge predsedavajuceg generalnom sekretaru Srpske radikalne stranke Aleksandru Vucicu. “Da nije opasno, formiranje anketnog odbora bi bilo smesno. A opasno je ne samo za nas kao firmu i za mene kao pojedinca koji je optuzen da je mafijas, vec je opasno i za drustvo u celini. Posebno taj arogantni, bahati nastup radikala koji izricu optuzbu na bazi lazi, stavljaju se u ulogu tuzioca i odmah izricu presudu koja se objavljuje u novinama. Mi cemo se, naravno, odazvati anketnom odboru jer postujemo instituciju parlamenta. Ali me plasi situacija da je to jedna od prvih odluka novog parlamenta”, kazao je Hamovic u intervjuu za “Blic”. 

Poslovi oko uvoza i deponovanja struje EPS sa EFT bili su uglavnom na stetu EPS, a na korist EFT. EPS je u protekle dvije godine bukvalno pretvaran u servis te strane kompanije. Ovo je sustina odgovora Nikole Nikolica, doskorasnjeg zamjenika ministra za energetiku Srbije, izrecenog pred clanovima Anketnog odbora Skupstine Srbije. Na svako pitanje predsedavajuceg tog odbora, radikala Aleksandra Vucica, Nikolic je odgovarao potvrdno, objavile su veceras “Vecernje novosti”.


 20:39
  

Protesti u Zelenici, ministarstvo obecalo preispitivanje dozvole za gradnju silosa

Ministarstvo zastite zivotne sredine i uredjenja prostora u Vladi Crne Gore saopstilo je danas da nece biti nastavka gradnje silosa u Zelenici kod Herceg Novog dok se ponovo ne provjere osnovni parametri uticaja silosa na zivotnu sredinu i zamolilo gradjane Zelenike da omoguce nesmetan i normalan rad Luke Zelenika, koju blokiraju gradjani u namjeri da onemoguce izgradnju silosa za cement.

Saopstenje je uslijedilo nakon onoga sto se danas desavalo u Zelenici. Kako su izvijestili crnogorski elektronski mediji, prvo su jutros mehanizacijom razbijene barikade ispred Luke Zelenika i uhapseni potpredsjednik opstine Zoran Sanovic, predsjednik kriznog staba Zoran Pestoric, clan Kriznog staba Branko Djurovic i Stanko Macura, mjestanin Zelenike. Oni su uhapseni kada su pokusali da sprijece mehanizaciju da ukloni barikade sa ulaza u luku, ali su kasnije pusteni. Gradjani Zelenike su kasnije blokirali magistralni put. 

Zbog danasnjih zbivanja u Zelenici, veceras vanredno zasijeda Skupstina opstine Herceg Novi.


 20:14
  

MBA podrzava ministra Luksica i trazi smanjenje javne potrosnje  

Montenegro biznis alijansa (MBA) podrzala je jucerasnju izjavu novog crnogorskog ministra finansija Igora Luksica da se smanje porezi i da svi trebaju da plate poreze, navodeci da se MBA za to “zalaze vec dvije i o godine”, ali i istakla da javna potrosnja mora biti znacajno smanjena.  

“Svjesni smo cinjenice da od punjenja budzeta zavisi ekonomska stabilnost Crne Gore i da je potrebno da se placaju porezi i doprinosi. Medjutim, visoki porezi i doprinosi danas guse privatna preduzeca, preduzeca koja sa 60 odsto pune budzet Crne Gore. Visoka javna potrosnja koja nije primjerena nasim mogucnostima mora da se znacajno smanji. Privatni sektor ocekuje da porezi i doprinosi budu na nivou koji mogu da placaju i da se dio sredstava ‘ulozenih’ u budzet vrati kroz odobravanje povoljnih kredita sa nizim kamanim stopama nego sto su sada. Ta sredstva bi bila ulozena u otvaranje novih radnih mjesta, investicije u razvoj  Crne Gore”, saopstio je predsjednik MBA Slobodan Radovic - Kruso.


 15:18
  

SFOR zadovoljan informacijama koje je dobio od Subotica

SFOR je zadovoljan informacijama koje je tokom ispitivanja dobio od penzionisanog generala Republike Srpske Bogdana Subotica, kojeg su nedavno priveli zbog sumnje da podrzava optuzenike za ratne zlocine u bjegu. Premda je sinoc Subotic pusten iz pritvora, SFOR ce nastaviti istragu njegove moguce povezanosti sa mrezom podrske optuzenima za ratne zlocince, izjavio je portparol SFOR-a Dejv Saliven na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Subotic, koji je u pritvoru proveo sest dana, rekao je danas u Banja Luci, da je  SFOR-ov tretman prema njemu bio izuzetno korektan, ali da smatra da su hapsenjem prekrsena njegova osnovna ljudska i gradjanska prava i slobode.


 14:55
  

Danilovic: Ubijeni Krijestorac prepoznao neke od okrivljenih

Sekretarijat unutrasnjih poslova u Beogradu potvrdio je da je ubijeni Kujo Krijestorac trebalo da bude jedan od svjedoka na sudjenju optuzenima za ubistvo srbijanskog premijera Zorana Djindjica. Portparol beogradske policije Dragana Kajganic rekla je za B92 da istraga, medjutim, navodi na cinjenicu da svjedocenje Krijestorca nije bio motiv za njegovo ubistvo, vec da je u pitanju “reketiranje”. Kako prenosi Beta, Kajganic je rekla i da je Krijestorac dao iskaz u istraznom postupku, ali i da njegova izjava nije od prevelike vaznosti za tok postupka.

Pravni zastupnik porodice Djindjic, Rajko Danilovic izjavio je danas da se Kujo Krijestorac zatekao u ulici Admirala Geprata u trenutku ubistva Djindjica. “On je vidio ljude u kombinezonima i koliko se sjecam prepoznao je Vladimira Milisavljevica-Budalu i vjerovatno i neke druge”, rekao je Danilovic novinarima u Specijalnom sudu. Danilovic je dodao i da ce se bez obzira na smrt Krijestorca, njegov iskaz kod istraznog sudije procitati na glavnom pretresu i da ce biti uvrsten u dokaze.


 14:29
  

Vlast bi izgubila neposredne izbore za parlament SiCG

Vladajuca crnogorska koalicija mogla bi na neposrednim izborima za Skupstinu drzavne zajednice dozivjeti neuspjeh, zbog nezadovoljstva vlascu velikog broja gradjana i onih koji se zalazu za suverenu drzavu, ocijenio je danas predsjednik Savjeta Grupe za promjene Svetozar Jovicevic. On smatra da ce, zbog opasnosti od izbornog neuspjeha, vladajuca koalicija kada budu neposredni izbori za parlament zajednice organizovati istovremeno i vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori.

“Mnogi koji su privrzeni Crnoj Gori nijesu narocito odusevljeni idejom neposrednih izbora, zbog cega postoji mogucnost visokog stepena apstinencije, ukoliko bi samo oni bili odrzani. To bi znacilo da bi drugo krilo koje se grcevito bori za ocuvanje savezne drzave lako moglo osvojiti vecinu”, rekao je Jovicevic agenciji Mina.


 14:04
  

Otkrivena grupa krijumcara ljudi

Ljubljanska i mariborska policija otkrile su medjunarodnu grupu krijumcara ljudi, koja je preko Hrvatske i Slovenije organizovala ilegalne prelaze granica za drzavljane Srbije i Crne Gore, Turske i pripadnika albanske narodnosti. Kako je javio Radio B92, policija je sakupila dokaze za 40 krivicnih djela ilegalnih prelazaka granice, a krivicne prijave podnijete su protiv 42 krijumcara ljudima.


 13:43
  

Busek: SAD su za nezavisnost Kosova, EU mora da se izjasni

Koordinator Pakta za stabilnost Jugoistocne Evrope Erhard Busek ocijenio je da je nuzno da se i clanice Evropske unije usaglase u politici prema Kosovu, buduci da su SAD vec opredijeljene za nezavisnost pokrajine. “Americko opredjeljenje je jasno. Oni zagovaraju nezavisnost Kosova, a s druge strane, clanice EU su po pitanju konacnog statusa pokrajine podijeljene i nijesu se izjasnile”, rekao je Busek u razgovoru za BBC.


 13:20
  

Draskovic: Vjerujem da ce zajednica SiCG biti sve cvrsca

“Nase drzave nisu ni na cijoj pijaci pa da bi se neko bavio raznim varijantama i mogucnostima vezanim za njih”, kazao je Vuk Draskovovic, predsjednik Srpskog pokreta obnove, sarajevskom “Oslobodjenju”, komentarisuci nedavnu izjavu bivseg visokog cinovnika americke administracije Ricarda Holbruka o skorom nastajanju dvije nove drzave na Balkanu - Crne Gore i Kosova. “Necu da komentarisem izjave ljudi iz americke administracije. Oni govore cas jedno, cas drugo”, dodao je Draskovic. “Da li ce drzavna zajednica Srbije i Crne Gore trajati odlucice nas narod, a ne neko sa strane”, rekao je Draskovic.  

“Vjerujem da ce ova zajednica biti sve cvrsca i stabilnija, a sto se Kosova tice, to je rijesila istorija”, kazao je Draskovic, a na primjedbu novinara da bi i za status Kosova trebalo pitati narod, on je kazao da ne treba stavljati znak jednakosti izmedju Crne Gore i Kosova. “Kosovo je uvijek bilo u Srbiji, a Srbija i Crna Gora su bile prvo odvojene drzave”, rekao je Draskovic i naglasio da bi Kosovo trebalo da ima specifican status, podijeljeno na kantone, s najvisim stepenom lokalne samouprave.


 12:57
  

Zakon o sukobu interesa pred poslanicima

Skupstina Crne Gore izjasnice se na prvom narednom zasijedanju o vladinom Predlogu Zakona o konfliktu intresa, rekao je agenciji Beta direktor vladine Agencije za antikorupciju Veselin Sukovic. On je kazao da bi usvajanjem tog zakona bio zaokruzen set antikorupcijskih zakona. Ranije su usvojeni Zakon o javnim nabavkama i sprecavanju pranja novca. Prema Sukovicevim rijecima, Vladinim predlogom zakona predvidjeno je da sva lica na javnim funkcijama moraju da prijave svoju i porodicnu imovinu i prihode.


 12:32
  

Janjic umjesto Covica?

Direktor Foruma za etnicke odnose Dusan Janjic je jedan od kandidata za mjesto sefa Kooridinacionog centra za Kosovo i Metohiju, odnosno osoba koje bi mogle da zamijene dosadasnjeg predsjednika Centra Nebojsu Covica, pise “Blic”. Konacna odluka, tvrdi izvor lista blizak Centru, trebalo bi da bude donijeta danas ili sjutra. Janjic je potvrdio da mu je premijer Srbije Vojislav Kostunica ponudio to mjesto. “Niko od nas dvojice tom prilikom nije preuzeo bilo kakvu obavezu, ali mislim da prvo treba videti kako treba da izgleda Koordinacioni centar, pa tek zatim da se dogovorimo ko ce biti na njegovom celu”, rekao je Janjic.


 12:06
  

NBS nije predlazila zakon o platnom prometu sa Crnom Gorom

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelasic danas je demantovao da je NBS predlozila donosenje zakona koji bi omogucio direktan platni promet u devizama izmedju Srbije i Crne Gore. Mediji u Podgorici nedavno su izvijestili da je takav predlog upucen iz NBS i da ga je podrzala Centralna banka Crne Gore. Jelasic je za podgoricke “Vijesti” rekao da on “nije nista predlozio i da ne zna o cemu se radi”. Na putanje kako bi problem platnog prometa mogao da bude rijesen, guverener NBS je kazao da je neophodno mnogo vise pragmatizma.


 11:41
  

Skuplji dizel i loz ulje u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je od jutros dizel gorivo skuplje za dva, odnosno tri centa po litru. Prema novom cenovniku, litar “obicnog” dizela staje 70, a eko-dizela 71 cent, dok je cijena loz ulja “korigovana” sa 49 na 51 cent po litru. Cijene benzina ostale su iste, tako da litar supera i dalje kosta 86, a bezolovnog benzina 87 centi. Iz Ministarstva ekonomije je objasnjeno da su promjene cjenovnika za dizel gorivo i loz ulje rezultat blagog rasta vrijednosti dolara u odnosu na euro i poskupljenja derivata nafte na svetskim berzama.


 11:18
  

Predsjednistvo DPS-a o kadrovskim rjesenjima za Savjet ministara

Za danas poslije podne zakazana je sjednica Predsjednistva Demokratske partije socijalista na kojoj ce biti rijeci o platformi sa kojom ce DPS nastupiti u razgovorima sa predstavnicima vlade Srbije o personalnom sastavu Savjeta ministara SiCG. Portparol DPS-a Predrag Sekulic je za Radio Antena M kazao da je danasnja sjednica “uobicajeno sastajanje predsjednistva DPS-a”, na cijem dnevnom redu ce se naci i predstojeci lokalni izbori u Herceg Novom i Tivtu.

Podgoricke “Vijesti” pisu danas da su Vukasin Maras i generali Blagoje Grahovac i Radoslav Martinovic kandidati za mjesto ministra odbrane SiCG, koje ce sigurno pripasti Crnoj Gori, a da je “najozbiljni kandidat” medju njima Maras, sadasnji zamjenik ministra odbrane.


 10:53
  

Srbiji odbrana i spoljni poslovi, Crnoj Gori obecanje 

Beogradski dnevnik “Danas” pise da je jedna od mogucnosti, koja se odnosi na kadrovske promjene u Savjetu ministara drzavne zajednice, da Srbiji pripadnu mjesta odbrane i spoljnih poslova, a da premijer Vojislav Kostunica obeca kolegama iz Crne Gore da nece insistirati na doslednom sprovodjenju dijela Ustavne povelje koji se odnosi na neposredan izbor poslanika za Skupstinu SiCG nakon dvije godine od izbora prve delegacije, a to je sledece godine. List dodaje da bi to, ustvari, znacilo prolongiranje izbora do izjasnjavanja o drzavnom statusu Crne Gore.


 10:37
  

Brajovic: SDP i DPS prvo da usaglase kadrovska rjesenja

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Ivan Brajovic izjavio je da bi, prije odlaska u Beograd na pregovore o podjeli funkcija u Savjetu ministara SiCG, partneri u crnogorskoj vladajucoj koaliciji trebalo da usaglase kadrovska rjesenja. "SDP ce se zalagati za one resore i kadrovska rjesenja koje ce najvise biti u funkciji uspjeha predstojeceg referenduma”, rekao je Brajovic podgorickom Radiju Antena M i ponovio da je stav te partije da ne treba ici u Beograd dok se sa koalcionim partnerom prethodno, u Podgorici, ne dogovore “o svim pitanjima”.


 10:24
  

Generalni konzulat Italije seli se iz Bara u Podgoricu

Preseljenje Generalnog konzulata Italije iz Bara u Podgoricu planirano je za septembar ove godine, izjavila je italijanski konzul u Baru Valentina Seta. Seta je Radio Baru rekla da je odluku o preseljenju vlada Italije donijela krajem prosle godine, a da ce do kraja mjeseca biti odluceno gdje ce u Podgorici biti smjesten Generalni konzulat. Najveci dio posla u Baru vezan je za odobravanje viza.

ARHIVA VIJESTI 

Nacrt zakona o politickim partijama

Nacrt zakona o finansiranju politickih stranaka

Deklaracija o zajednickom djelovanju opozicije u Crnoj Gori 

Akcioni plan harmonizacije ekonomskih sistema Srbije i Crne Gore sa pratecim dokumentima

Ustavna povelja

Zakon o sprovodjenju Ustavne povelje

 Povelja o ljudskim i manjinskim pravima i gradjanskim slobodama 

Protokol o privremenom rezimu na Prevlaci

 

Copyright 2003. Design&webmastering: Lexus